História melasy

Repná melasa má dlhú a pestrú históriu, ktorá siaha až do 16. storočia. Pôvodne sa vyrábala ako vedľajší produkt pri výrobe cukru z repy. Je to hustá, tmavá, sladká tekutina, ktorá zostáva po odstránení kryštálov cukru z cukrového roztoku.

História výroby cukru z repy je úzko spojená s históriou repnej melasy. Výroba cukru z repy sa začala v Európe v 16. storočí, keď sa cukor stal populárnym luxusným tovarom. V 19. storočí, počas Napoleonských vojen, keď bol prístup k trstinovému cukru obmedzený, sa výroba cukru z repy rýchlo rozšírila. Repná melasa sa začala využívať nielen v potravinárskom priemysle, ale aj v kŕmení hospodárskych zvierat a ako surovina pri výrobe alkoholu a kvasiniek.

V 20. storočí sa repná melasa začala používať aj v ďalších priemyselných odvetviach. Napríklad v chemickej výrobe ako surovina na výrobu etanolu a ďalších chemických látok, v papierenskom priemysle na výrobu lepidiel a plniacich materiálov, ale aj v kozmetickom priemysle ako súčasť niektorých prípravkov na vlasy a pleť.

Repná melasa sa vďaka svojim výživovým hodnotám a sladkej chuti stala obľúbenou súčasťou mnohých receptov. Je bohatá na vitamíny a minerály, hlavne na draslík, horčík, železo a vápnik. Vďaka vysokému obsahu sacharidov je tiež významným zdrojom energie.

V súčasnosti je repná melasa obľúbená hlavne v potravinárskom priemysle, kde sa používa ako sladidlo v pekárskych a cukrárenských výrobkoch, výžive hospodárskych zvierat a výrobe alkoholu. V posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejšia aj v organickom poľnohospodárstve ako prirodzený zdroj minerálov pre rastliny. A ako sme už spomenuli, je využívaná aj v rybárskom priemysle ako atraktor pre ryby.

História repnej melasy je teda príbehom o vynaliezavosti a adaptácii. Na jednej strane je to príbeh o tom, ako sa vedľajší produkt výroby cukru stal cennou surovinou v mnohých odvetviach priemyslu. Na druhej strane je to príbeh o tom, ako sa repná melasa stala súčasťou našej každodennej stravy a života. A ten príbeh ešte stále pokračuje.